Trailerladen

Leer je paard veilig en met vertrouwen op de trailer te staan

Trailerladen is een vaak onderbelicht onderdeel van onze training met ons paard, we gaan ervan uit dat ze dit gewoon kunnen.

Bij het trailerladen komen heel veel dingen bij elkaar. Een paard moet alleen weg kunnen en vast kunnen staan. Ze moeten emotioneel fit zijn, na kunnen denken en ze moeten leren bij de kudde weg te kunnen. Dit is voor alle paarden moeilijk.

Ze zijn claustrofobisch omdat ze vluchtdieren zijn, in een trailer verwacht je heel veel van een paard. Wij als mensen onderschatten dit erg en verwachten dat ze meelopen en dit zomaar even doen. Hierdoor kunnen we problemen krijgen en lopen paarden de trailer niet meer op.


Als je weinig grondwerk doet, dan is het soms wat moeilijker om te starten met trailerladen.

Bij de trailer wordt duidelijk wat er nog niet helemaal werkt, dat kan zijn in de relatie met de eigenaar zijn, of in de ontwikkeling van het paard zitten.


Als we komen voor een eerste sessie, kijken we altijd eerst waar het probleem zit. De eigenaar mag even voordoen hoe het gaat als er gevraagd wordt om te laden aan het paard. Vaak is het dan al duidelijk waar we aan moeten werken. Heel vaak zijn de paarden niet zacht op het halster. Bij het naar voren vragen zit er vertraging in, of gaan ze juist naar achteren. Weg van de druk. Dit zijn dingen die paarden doen vaak ook al doen in het dagelijks leven, maar

die onder een vergrootglas worden gelegd bij de trailer.


We gaan dan eerst dit stuk herstellen en we zorgen dat de verbinding met eigenaar goed is, daarna gaan we pas naar de trailer.

Het gaat dan vaak al een stuk makkelijker.


Verlatingsangst is een lastig thema bij het trailerladen. Als dit speelt, wordt er ook wat gevraagd van de eigenaar. Buiten de sessies om, gaat de eigenaar

zelf aan de slag met het paard.  Het paard moet eerst te leren een paar minuten apart staan om dit dan langzaam uit te bouwen.

Zodat niet de trailer de nare plek wordt waar hij alleen moet zijn, maar dat dit ook al in zijn veilige omgeving geoefend is.


Er zijn aardig wat ingrediënten nodig voordat een paard goed laadt.

We proberen altijd te kijken welke ingrediënten er missen, om daar vanuit de boel op orde te brengen, daarna begint het trailerladen.

We beginnen vaak zelf met de eerste twee sessies, daarna komt de eigenaar erbij. Het ziet er altijd erg makkelijk uit, maar het is ook belangrijk dat de eigenaar goed voelt en oefent en de juiste materialen heeft.

We werken met een lange stick, om zo van achter naar voren te werken. Je ziet dat er veel aan het hoofd getrokken wordt, maar daarmee krijg je  

alleen maar meer reflex krijgen om achteruit te gaan. We proberen het hoofd zo zacht mogelijk te houden en met de stick van achteruit

te stimuleren om naar voren te gaan.

Gemiddeld zijn er vier sessies nodig, soms minder is drie voldoende, dan blijft de vierde open staan. Mocht het na een tijdje minder gaan, dan komen we nog eens meekijken. Het is heel normaal en het gebeurt vaak dat er toch weer iets insluipt. Het is dan vaak ook snel weer opgelost.


€ 325,- 

Trailerladen pakket


  • Jouw paard leert vertrouwen te krijgen om op de trailer te gaan.

  • Je leert hoe je jouw paard goed op de trailer krijgt.

  • De lessen bestaan uit laden op je eigen stal, veilig vervoeren en uitladen op een andere stal.

  • Vier lessen gericht op jouw situatie.


Tot maximaal 30 km van postcode 6741.


€ 95,-

Trailerladen losse les

We proberen zoveel mogelijk uit 1 les te halen. Echter is vaak 1 les niet voldoende om je paard volledig vertrouwd te laten raken met de trailer. Is jouw paard nog heel angstig met trailerladen? Dan raad ik je aan om een strippenkaart te nemen met 4 lessen (zie hierboven).


Tot maximaal 30 km van postcode 6741.